Piniový olej
Rostlina a získávání oleje:
Borovice pinie, typické pro severní oblast okolo Středozemního moře, mohou dorůstat výšky až 30 metrů. Vejčité, silné šišky v sobě nosí semena velká cca 2 cm, která když dozrají, vypadnou. Před výrobou oleje se šišky nejdříve očešou a vysuší na slunci. Semínka se pak později jen posbírají. Jádra se lisují za studena. Vzniká z nich éterický, aromatický, nažloutlý olej.Použití v kuchyni:
Olej z piniových jader je vhodný do studené kuchyně jako koření, zjemňuje salátové dresinky a zeleninu. Další použití nachází v rybích pokrmech a pokrmech připravovaných z korýšů.Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Tento olej je považován za olej všeobecně posilující. Odstraňuje chronický únavový syndrom a zvyšuje fyzickou i duševní výkonnost. Může mít léčivé účinky při alergiích, gastritidě, psychopatologických onemocněních, které se projevují přecitlivělostí sympatického nervového systému (neobyčejná únava/vyčerpání, omezená práceschopnost, špatný spánek, častá nervová zhroucení, periodické bolesti hlavy).Tip: Ošetřování přírodního dřeva, propůjčuje přirozený lesk a krásu.
Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++), vícenásobně nenasycené (+++) Vitamíny: vitamín E (+), vitamín K (+)
