ZPĚT NA PRODUKTY

Štýrský dýňový olej

Rostlina a získávání oleje:

Domovská oblast dýně je jižní část Severní Ameriky a Jižní Amerika. Do Evropy se rozšířila v 16. století. V Evropě se dnes nacházejí pěstitelské oblasti dýně v Rakousku, Slovinsku, Maďarsku a Rumunsku, v Asii pak v Číně. Rakousko si u EU zažádalo o ochranu původu a také ji dostalo a sice pod názvem Štýrský dýňový olej – chráněný geografický údaj (g.g.A). To znamená, že dýňová semínka smí pocházet pouze z určitých regiónů a smí být lisována výlučně ve Štýrsku. Olej se získává z vysušených, semletých a opražených jadýrek lisováním. Dýňový olej lisovaný za studena s jeho typickou zelenou barvou je ale k dostání spíše jen zřídka. Olej z opražených jadýrek má tmavě červené až hnědé zabarvení a oříškovou vůni a chuť.

Použití v kuchyni:

Měl by se používat pouze ve studené kuchyni. Tento olej zjemní Vaše saláty. Delikatesou jsou také sladké brambory s bylinkami a dýňovým olejem.

Použití v péči o zdraví a kosmetice:

Dýňový olej lze používat jako nosný olej či jako základní olej pro suchou a popraskanou pokožku, a dále jako přísadu do tónovaných krémů. Jeho intenzivní zelenohnědá barva ale mnohé lidi odrazuje. V přírodním léčitelství se aplikuje při problémech s močovými cestami a meziobratlovými plotýnkami, stejně jako při zánětu a nedostatečnosti močového měchýře.

Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++), vícenásobně nenasycené (+++) Vitamíny: vitamín E (++)

Dýňový olej ze Štýrska, g.g.A. VOM FASS FASCINACE

Tento olej vyrobený z dýňových semínek bez slupek a opatřený pečetí kvality, se nazývá také „černým zlatem Štýrska“. Zjemňuje studenou kuchyni, müsli a ovesné vločky.

ZPĚT NA PRODUKTY