Řepkový olej
Rostlina a získávání oleje:
Řepka patří k nejstarším kulturním rostlinám. Představuje nejdůležitější olejninu mírného klimatického pásu Země. Její využití je zaměřené hlavně na získávání oleje. Řepkový olej se získává lisováním nebo extrahováním rozdrcených semen takových druhů řepky, která obsahují jen malé množství kyseliny erukové. Olej je světle žlutý až nahnědlý a má jemnou vůni. Obecně je ale chuťově neutrální. Oleje lisované za studena mají typickou aromatickou řepkovou příchuť a mohou někdy snadno zhořknout. Řepkový olej se používá téměř ve všech průmyslových odvětvích.
Použití v kuchyni:
Řepkový olej lze použít ve studené kuchyni, k dušení i pečení. Patří k velmi hojně používaným stolním olejům. Rafinovaný řepkový olej je vhodný také ke grilování a fritování.
Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Řepkový olej je vhodný k péči o pokožku, avšak u citlivé pleti může vyvolat i podráždění. V alternativní medicíně se aplikuje při kardiologických obtížích a problémech s krevním oběhem. Pokud ho zkombinujeme s trochou slunečnicového oleje, vznikne dobrý základní olej pro jemná mýdla.
Možnost zahřátí: Panenský řepkový olej lze zahřívat pouze na teploty do 190°C, rafinovaný řepkový olej jen do 210°C! Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++++), vícenásobně nenasycené (++) Vitamíny: vitamín E (++), vitamín K (++++), vitamín A (+)
