Slunečnicový olej
Rostlina a získávání oleje:
Slunečnice je jedna z nejdůležitějších olejnin. Domovská oblast slunečnice se nachází na západním pobřeží Ameriky. Přes Mexiko se pak slunečnice v 16. století dostala do Evropy. Olej se vyrábí ze zralých semínek slunečnice zbavených slupek. Získává se jak extrahováním tak lisováním. Olej lisovaný za studena je světle žlutý, chutná příjemně jemně a voní po semínkách slunečnice. Olej lisovaný za tepla je trochu tmavší a má specifickou oříškovou příchuť. Vedle oleje z tradičních odrůd existuje ještě olej z novější vyšlechtěné odrůdy „higholeic“, která se vyznačuje jiným složením mastných kyselin. Olej vyrobený z odrůdy „higholeic“ je proto lepší a lze ho zahřívat na vyšší teploty.
Použití v kuchyni:
V potravinářské průmyslu se používá k výrobě margarínů, salátových omáček a majonéz. Je možné ho ale používat ve všech oblastech kuchyně.
Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Slunečnicový olej se používá zvláště jako denní krém a lehké tělové mléko a na mastnou pokožku. V přírodním léčitelství se aplikuje na onemocnění kloubů, problémy s ledvinami a při poruchách prokrvení.
Tip: Velmi dobrý k listovému salátu.
Možnost zahřátí: Rafinovaný slunečnicový olej lze zahřát na teplotu až 200°C, slunečnicový olej lisovaný za studena je možné zahřívat jen lehce (vaření, dušení). Mastné kyseliny: higholeic: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++++), vícenásobně nenasycené (+). Tradiční odrůdy: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++), vícenásobně nenasycené (++++) Vitamíny: vitamín E (+++), vitamín K (+), vitamín A (++)
Slunečnicový olej VOM FASS, lisovaný za studena
Díky zvlášť vysokému podílu nenasycených mastných kyselin se tento slunečnicový olej stal zdravou přísadou všech pokrmů, ve kterých se může používat olej. Díky šetrnému lisování za studena obsahuje cenné vitamíny a má příjemné aroma.
