Olej z hroznových jader
Rostlina a získávání oleje:
Vinná réva patří k nejstarším kulturním rostlinám. Z vinných hroznů se vyrábí víno a šťáva, jadýrka jsou takříkajíc odpadním produktem výroby hroznové šťávy. Jadýrka se čistí, vysuší a rozmělní. Olej se hlavně lisuje, jen zřídka se extrahuje. Olej lisovaný za studena má v závislosti na odrůdě žlutou až žlutozelenou barvu, nasládle trpkou chuť a hroznově oříškovou vůni. Extrahovaný, rafinovaný olej má světlou barvu a spíše neutrální chuť a vůni.
Použití v kuchyni:
Používá se ve studené kuchyni a rafinovaný olej také k pečení a dušení.
Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Olej se snadno vstřebává do pokožky a je proto vhodný pro mastnou, nečistou a stárnoucí pleť. Používá se také jako masážní a základní olej. V přírodním léčitelství se aplikuje při kardiologických obtížích a problémech s krevním oběhem.
Tip: Může podporovat hojení ran, obsahuje procyanidin.
Možnost zahřátí: Olej lisovaný za studena lze zahřát jen lehce (kvůli ochránění cenných látek, které obsahuje), extrahovaný a rafinovaný olej lze zahřívat na vysoké teploty Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++), vícenásobně nenasycené (++++) Vitamíny: vitamín E (+++), vitamín K (++++)
