Arganový olej
Rostlina a získávání oleje:
Argánie je jeden z nejstarších stromů světa a roste v jihozápadním Maroku mezi městy Essaouira a Agadir. Může nést plody i několikrát ročně. Plod podobný olivě se nejí. Oříšky v dužnině jsou třikrát tvrdší než lískové oříšky. Berberské ženy olej vyrábějí tradičním způsobem. Nejdříve plody v období od července do září sklízí, shromažďují a na vzduchu suší. Po odstranění pecek takto získané „mandle“ lehce opraží na otevřeném ohni a nakonec je s pomocí ručních kamenných mlýnů zpracují na kašovitou hmotu. Kaši pak smísí s vodou, takže vznikne pasta, kterou pak lisují. Na jeden litr oleje je zapotřebí 20 kg „mandlí“. Olej má zlatožlutou barvu a oříškovou příchuť. Arganový olej lisovaný za studena z nepražených „mandlí“ chutná trochu neutrálněji.Použití v kuchyni:
Používá se především ve studené kuchyni a jako koření. Jeho oříšková chuť je vhodná zvláště do salátů. Kousky bílého chleba namočeného v arganovém oleji jsou lahůdkou ke snídani.Použití v péči o zdraví a kosmetice:
Arganový olej chrání pokožku před vysoušením a zjemňuje ji. Je možné jej aplikovat na popáleniny, zarudnutí a neurodermitidu. Tradičně se tento olej v Maroku používá k léčbě akné, planých neštovic a jiných kožních problémů.Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (++), jednoduché nenasycené (+++), vícenásobně nenasycené (++) Vitamíny: vitamín E (+++)
