ZPĚT NA PRODUKTY

Lněný olej

Rostlina a získávání oleje:

Len je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Nejdříve se pěstoval hlavně jako přadná rostlina. Je to jednoletá, modře kvetoucí rostlina. Suché, hnědé tobolky obsahují 6–7 semen. Usušená semena se po rozmělnění lisují za studena popř. se rafinují. Olej lisovaný za studena má zelenkavě až nahnědle žlutou barvu s charakteristickou vůní a chutí, která může být také lehce nahořklá. Rafinovaný olej, který obsahuje velké množství alfa-kyseliny linolenové, je světle až zlatě žlutý a vůně i chuť jsou rozvinuty méně výrazně.

Použití v kuchyni:

Používá se ve studené kuchyni a jako koření. Bude Vám chutnat ke všem zeleninovým pokrmům a k bramborám.

Použití v péči o zdraví a kosmetice:

Lněný olej může být používán jak vnitřně tak zevně. K zevnímu použití se většinou míchá s jojobovým olejem a aplikuje se na ekzémy, na suchou nebo popraskanou pokožku. Čistý lněný olej se užívá na neurodermitidu a na mléčnou krustu, vnitřně přidáním do salátů nebo syrové zeleniny. Lněný olej má v přírodním léčitelství velmi široké účinky.

Tip: Používá se jako surovina do malířských barev a v péči o dřevo a kůži.

Možnost zahřátí: lze lehce zahřát Mastné kyseliny: nasycené (+), jednoduché nenasycené (++), vícenásobně nenasycené (++++) Vitamíny: vitamín E (++), vitamín K (+)

Lněný olej VOM FASS

lisovaný za studena Lněná semínka a lněný olej se těší rostoucí oblibě jako dietní i léčivá potravina. Díky vysokému obsahu alfa-kyseliny linolenové se lněný olej nazývá také “královnou omega-3 mastných kyselin”. Je vhodný do studené kuchyně i jako koření, stále více se ale používá také jako lék a kosmetický přípravek.

ZPĚT NA PRODUKTY